HTML

Szigetvár

é. sz. 46° 2′ 53.77’’, k. h. 17° 48′ 45.25’’

Friss topikok

  • Kapronczai Tamás: gyermekkori emlékeket elevenitettek fel a képek . látom megint gombos,boltot ahonnan a gombfocihoz... (2013.01.14. 23:01) Akkor és most 3.

Linkblog

Megújulók és Szigetvár

2009.01.26. 16:28 :: zmse

Távirati stílusban a lehetőségekről.

A legfontosabb megújuló források:

- napenergia,
- vízenergia,
- szélenergia,
- geotermikus energia, (nem teljesen megújuló, de olajhoz képest mindenképpen)
- biomassza,
- biogáz.

Szigetváron jelenleg két forrást alkalmaznak a fentiek közül számottevő mértékben. Ez a biomassza és a geotermikus energia:

Biomasszát a hagyományos otthoni fűtés mellett még fűtőműben is használják (ez egy 2MW hőteljesítményű fűtőmű, tulaj azt hiszem osztrák, gondolom innen az ötlet is.)
Fűtés mellett természetesen villamos energiát is lehet termelni biomasszából akár fűtéssel kapcsoltan is, ez egy fejlesztési irány lehet a lakótelep fűtőművében.

Geotermikus energiát egyenlőre csak termálfürdőben használják ki.
E mellett fűtésre és villamos energia termelésre is alkalmas (ha jól tudom voltak kísérletek a vele való fűtésre 80-as évek elején Szigetváron.)
Most épp Szentlőrincen újra próbálkozik a PannErgy.  Remélhetőleg ha sikeresek lesznek a szomszédban itt is újra felmerül a dolog. Geotermikus vill. en. termelésre is alkalmas, csak egy kicsit macerásnak tűnik.

De e kettő mellett szerencsére a másik négy felhasználására is megvan a lehetőség.

Vízenergia: 3 vízimalom is működött korábban a városban az Almáson. Tehát ha nem is itt, de a várostól északra a Zselicben ahol még van is esése a pataknak (Szigetvárig több mint 200 méter) szerintem most is van realitása néhány törpe vízerőműnek. Lehetséges helyszínek az Almáson létesült négy víztározó (halastó).

Nap: elsősorban napkollektorra kell gondolni, jó példa rá a dunaújvárosi SOLANOVA, napkollektor rendszer részletesebben.

Szél: Talán legtöbben erre asszociálnak a megújuló energiáról. Mellékelt szélenergiapotenciál térkép alapján, ha valaki ebbe az energiaforrásba szeretne fektetni nem feltétlenül Szigetváron próbálkozna. Ha már Baranya akkor inkább a Mecsek tűnik nyerőnek.

Biogáz: alapanyaga szerves hulladék, ez általában állat tenyésztés, növény termesztés, élelmiszer feldolgozás, szennyvíz tisztítás során keletkezik. Ezek mind megtalálhatóak nálunk. Baranyában egyébként már több helyen indult ilyen projekt (Kölked, Somberek, Mohács) 

Szólj hozzá!

Címkék: energia térképek fenntartható megújuló

A bejegyzés trackback címe:

https://szigeth.blog.hu/api/trackback/id/tr72903781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása